
Faşizme karşı omuz omuza!
Kadıköy’de düzenlenen 1 Mayıs mitingine binlerce kişi katıldı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla gerçekleşen mitinge çok sayıda siyasi parti, kadın ve gençlik örgütü ile birlikte Partizan da katıldı.
1 Mayıs 2025
Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda gerçekleştirilecek 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü mitingi için binler sabahın erken saatlerinden itibaren iki ayrı noktada bir araya geldi. “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla yürüyen kitleler Rıhtım Meydanı’na ulaştı.
Bu yılki mitinge, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülük etti. Mitingin şiarı “Emek, barış, demokrasi, adalet için biz kazanacağız” olarak belirlendi.
İki ayrı toplanma noktası
Saat 11.00 itibariyle yürüyüşlerin başlaması beklenen miting için iki ana toplanma noktası belirlendi: Söğütlüçeşme Durağı ve Haydarpaşa Numune Hastanesi önü. Her iki noktadan başlayan yürüyüşlerde, işçi ve emekçiler, kadınlar, gençlik örgütleri, meslek odaları ve siyasi partiler kortejler halinde Rıhtım Meydanı’na yürüdü.
Söğütlüçeşme Durağı’nda toplananlar arasında KESK’e bağlı sendikalar, HDK, DEM Parti, TJA, Barış Anneleri, Barışa İhtiyacım Var İnisiyatifi ve Partizan yer aldı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da kortejde yer aldı.
Partizan korteji, “Halkın isyanıyla halk iktidarı için ileri!” şiarıyla yürüyüşe katılırken, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bıji yek gulan” sloganlarıyla miting alanına doğru yürüyüşe başladı.
Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden yürüyen kortejde ise DİSK, TTB, TMMOB, CHP ve EMEP yer aldı. “Yoksulluğa, işsizliğe, vergi adaletsizliğine karşı örgütlü mücadeleye”, “Tut elimizden örgütlen” ve “Kapitalizme köle, emperyalizme asker olmayacağız” yazılı dövizler taşındı.
Miting, saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından Ruhi Su Dostlar Korosu sahne aldı.
Mitingde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Edirne Hapishanesi’nden Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği mektuplar okundu.
Bir üniversite öğrencisi yaptığı konuşmada, “Bugün bu ülkenin emekçisinin, işçisinin, öğrencisinin sesi olma günü. Gençliğin hayalleri yurt köşelerinde çürütülüyor. Üniversite sınavlarında hayalini kurduğumuz geleceğin yerine, bugün barınacak yurt bulamıyoruz,” diyerek gençliğin barınma ve geleceksizlik sorununa dikkat çekti.
Esenyurt Belediyesi’nden işten atılan ve günlerdir grevde olan işçilerden Günay Yıldız ise şunları söyledi: “Bu ses sadece benim değil, birbirine omuz verenlerin sesidir. Sendikalarımıza sahip çıkıyoruz. Kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber ya hiçbirimiz.”
Kadınlar ve LGBTİ+’lar adına söz alan Hatice Yayla, kadın emeğinin görünmezliğine ve eşitsizliğe vurgu yaptı: “Bu ülkede kadın olmak sadece yoksulluğu yaşamak değil, eşitsizliğin ve şiddetin her biçimiyle mücadele etmektir. Kadın mücadelesi LGBTİ+ mücadelesinden ayrı değildir. Barış bizim için yalnızca silahların susması değil; eşitliğin, adaletin ve kimliklerimizin tanınmasıdır.”
Şişli’de gözaltına alınan öğrenciler, gözaltında işkenceye uğradıklarını belirterek bu durumu miting alanında attıkları sloganlarla dile getirdi. Tertip komitesi de “Şişli’de gözaltı var, işkence var” sloganıyla bu çağrıya karşılık verdi.
Miting, Grup Munzur’un Türkçe ve Kürtçe şarkıları, sloganlar ve halaylarla sona erdi