Deniz Poyraz İzmir’de Anıldı

Deniz Poyraz İzmir’de Anıldı

Deniz Poyraz katledilişinin 3’üncü yıl dönümü vesilesiyle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Örgütü binasında kitlesel bir anma gerçekleştirildi.

Anma etkinliğine Deniz Poyraz’ın ailesi, DEM Parti Kadın Sözcüsü Halide Türkoğlu ve DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistlerinin yanısıra aralarında Partizan’ında olduğu çok sayıda siyasi parti, kurum ve sendika temsilcisi ve çok sayıda kişi katıldı.

“Deniz’e sözümüz barış olacak, faşist ablukayı dağıtacağız” pankartının asıldığı anma etkinliği Deniz Poyraz anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Anmada söz alan Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz, her zaman Deniz’in Kürt halkının Deniz’i olduğunu dile getirdiğini ifade ederek; “Deniz de hep Kürt halkının kızı olduğunu söylüyordu. Deniz özgür bir insandı. Hareketine bağlıydı, halkına bağlıydı ve ülkesine aşıktı. Deniz hep yoldaşlarının arkasından gideceğini söylüyordu” dedi.

Fehime Poyraz; “Deniz özgür bir insandı. Halkını ve ülkesini seviyordu. Haksızlığı asla kabul etmezdi, karşı çıkardı. Ne kadar mücadele etse de halka borçlu olduğunu düşünenlerden biriydi” diyerek anmaya gelenlere teşekkür etti.

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut anmada söz alarak Deniz Poyraz’ın devlet eliyle katledildiğini belirten Vezan Karabulut, “Erkek katil parti binamızı basıp elini kolunu sallayarak Deniz’i katletti. Katilleri hiçbir zaman affetmeyeceğiz. Deniz devletin desteği ile polisin gözetiminde göz göre göre katledildi. Tüm kadınları Deniz’in şahsında anıyoruz” dedi.

Anmada DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli, Deniz Poyraz’ın katledilmesine değinerek; “Karşımıza bir kişi çıkardılar. Olayın üstünü kapatmaya çalıştılar. Deniz’in arkasındaki katilleri tanıyoruz. Siyasi cinayetlerin aydınlatmanın yegane yolu, barış ve demokrasi mücadelesidir. Denizlerin katledilmesinin nedeni Kürt sorununun çözümsüzlüğündeki şiddettir. Bu meseleyi çözümsüz bırakarak otoriter rejime mahkum ettiler. Bu sorunu çözmeyerek binlerce insanı katlettiler, katletmeye devam ediyorlar. Mücadelemiz Demokratik Ulus ve Demokratik Cumhuriyet inşa edilene kadar sürecektir” dedi.

Anmada söz alan İHD Onursal Başkanı Akın Birdal ise; “Muhalifleri katlederken, yakınlarındaki ve mücadele arkadaşlarını da caydırabileceklerini sanıyorlar. Ama Deniz yaşıyor, unutulmayacak, hepimizin yüreğinde. Mücadelenin içinde olacak. Unutmamak unutturmamak gerekir. Deniz’in yoldaşları mücadeleyi büyütüyor. Mücadelemizin kaynağı vefadır. O vefayı hiçbir zaman unutmamalıyız. Deniz’in hayali olan Demokratik Türkiye’yi mutlaka inşa etmeliyiz. Denizlere olan borcumuzu yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Anmada söz alan DEM Parti Kadın Sözcüsü Halide Türkoğlu da, Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz’ın “Bir Deniz gider, bin Deniz gelir” sözlerine atıfta bulunarak; “Gerçekten de öyle oldu. Birçok aile Deniz’in adını bebeklerine verdi. Ailelerin bu sahiplenmesi Deniz’e olan bağlılığı gösteriyor. Deniz’in hesabını mutlaka soracağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Deniz Poyraz’ın katledildiği dönemi anlatan “Deniz Koydum Adını” belgeselinin gösterimi yapıldı. Ardından Deniz Poyraz Kadın Korosu sahne alarak şarkılar söyledi. Anma etkinliği “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla bitirildi.

Partizan X Hesabı’ndan yaptığı paylaşımda; “Dem Parti ve TJA’nın çağrısı ile düzenlenen Deniz Poyraz anmasına katıldık. Deniz Poyraz ölümsüzdür!” ifadelerini kullandı.